Olası laboratuvar hataları, tıbbi işlemlerden geçecek tüm bireyleri tedirgin edebilir. Ancak sperm ve yumurta hücreleri; yeni bir canlı üretmek, ebeveyn olmak isteyen bireyleri bebek sahibi yapmak gibi oldukça önemli nedenlerden dolayı alındığı için hiçbir karışıklığa ihtimal verilmemelidir.
Alınan tüm hücreler, ad soyad ve kişiye özel bir erişim numarası ile etiketlenmelidir. Ayrıca, laboratuvarda aynı anda sadece bir hastanın gametleri üzerinde çalışılmalıdır. Günde birkaç hastanın embriyosu değerlendirilecek olduğunda önce bir hastanın işlemi tamamlanmalı, sonraki hastanın embriyoları veya gametleri inkübatörden alındıktan sonra yerleştirilmelidir. Her hastanın kimliği, gamet çıkarılmadan veya inkübatöre geri gönderilmeden önce ve sonra onaylanmalıdır.
Doğurganlık kliniklerinde sperm ve yumurtaların karışma riskini azaltmak için geliştirilen en yeni yöntem, üreme hücrelerinin küçük barkodlarla etiketlenmesidir. Sperm ve yumurtaları depolayan kapları elektronik olarak etiketleyerek ve tüm işlemlerin iki embriyolog tarafından denetlenmesini sağlayarak risk en aza indirmeye çalışır. Barkodlar, tüplerle aynı malzeme olan polisilikondan yapılmıştır. Her bir etiket, bir insan yumurtasının genişliğinin onda biri kadardır ve sekiz basamaklı ikili kodu temsil eden desenlerle işaretlenerek 256 olası kombinasyon sağlanır. Bu barkodları yumurtalara bağlamak için hücrenin dış yüzeyindeki karbonhidratları bağlayan bir protein kullanılır. Doğru yumurtanın veya spermin kullanıldığını kontrol etmek için, bir mikroskop kullanılarak barkod okunur. Etiket, hücrelerin kendisini veya ortaya çıkan embriyoyu etkilemez; rahme yerleştirildiğinde embriyo tarafından dökülür.