Rahmin içinde oluşan miyomlar gebeliğin oluşmasında başarısızlığa neden olabilir. Uzmanlar, miyomların gebeliğin engellenmesinde etkili olacağı konusunda görüş birliğine varmıştır. Kas tabakası içindeki miyomlarla gebe kalamama ilişkisi tam olarak tespit edilememiştir. Rahim duvarının dışında yerleşen miyomların meydana gelecek olan gebelikle ilişkisi yoktur. Çünkü gebelik rahimde gelişim göstermektedir.
Kısırlığı olan kadınların yaklaşık olarak %5 – 10’unda bulunan miyomlar %1 – 2.4 kadında tek başına kısırlık nedeni olabilmektedir. Miyomların kısırlık ve tekrarlayan gebelik kayıpları ile ilişkileri, miyomları olan kadınların hamile kalabilme şanslarının ne olduğu birçok çalışmada araştırılmıştır. Kısırlık tedavisi öncesinde hangi büyüklük ve yerleşimdeki miyomların ne zaman çıkartılması gerektiği, önce kısırlık tedavisi mi yoksa miyom ameliyatı mı yapılması konusu tartışmalıdır.
Ameliyat Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?
Rahimin iç boşluğuna doğru büyüyen submuköz miyomlar ve rahim duvarı içinde gömülü ancak rahim iç boşluğuna doğru yaylanan intramural miyomlar ve büyük miyomlar tüp bebek sonuçlarını olumsuz etkiler ve tüp bebek tedavisi öncesi bu miyomların çıkartılması gerekir.
Rahim dış yüzündeki miyomların üreme işlevleri üzerine olumsuz etkisi yoktur ve ameliyat önerilmez. Rahim duvarı içine yerleşmiş küçük miyomları olan hastalarda iyi yumurtlama cevabı, kaliteli embriyolara rağmen tekrarlayan gebelik başarısızlıkları varsa veya erken gebelik kayıpları durumunda da bu miyomların çıkartılması hamile kalma şansını artırabilir.